slider
dividerمقالات
مقالات
نام گروه :  

تاثیرات فنر و فشار آن بر نرخ سایش برس کربنی

ذغال صنعتی – برس کربنی یا کربن براش دارای یک تماس الکتریک کشویی و لغزنده است که جریان برق را به یک سطح متحرک منتقل می کند یا از آن می گیرد. ذغال برقی این وظیفه الکتریکی را هنگام کار در محدودیت های یک سیستم مکانیکی انجام می دهد و باید بر اساس آن در ابعاد و اشکال مختلف ساخته شود. بر خلاف بیشتر تماس های الکتریکی، ذغال صنعتی نیاز به تعویض مکرر دارد و این امر باعث می شود افزایش عمر ذغال های کربنی به یک نگرانی حیاتی تبدیل شود چرا که در برگیرنده هزینه های زیادی برای سیستم می باشد. ذغال های صنعتی به دلیل ترکیب سایش مکانیکی ناشی از اصطکاک و سایش الکتریکی ناشی از مقاومت بیش از حد در سطح تماسی (قوس الکتریکی) ساییده می شوند و باید ذغال دستگاه را تعویض کرد. هدف و دامنه اصلی این مقاله  آزمایشات و مشاهدات برای کاهش میزان سایش ذغال صنعتی به حداقل و در نتیجه افزایش عمر آن و سطح تماس مقابل ذغال است.

 

 

برای انتخاب یک سیل مکانیکی یا آب بند مناسب شرایط زیادی دارای اهمیت است که بخش فنی کارخانه ها باید به آن توجه داشته باشند. ازجمله موارد قابل اهمیت در ساز و کار مکانیکال سیل ها سیال یا مواد آب بندی شده در سیستم میباشد که خود دارای گروه های مختلفی هستند مثل مایعات ، گاز ها ، مواد نیمه جامد و جامدات که البته هرکدام به طور جداگانه زیر گروه هایی دارند و هر کدام شرایطی را برای انتخاب سیل مکانیکی الزام میدارند و البته مواد تشکیل دهنده مکانیکال سیل ها خود باید به صورت تخصصی و مطابق با شرایط پمپ و محیط و همچنین سیال انتخاب گردد که میتواند از چند بخش فلزی ، کربنی (ذغال مکانیکی)، الستومر ها و اورینگ تشکیل شود که به آنها سیل ذغالی نیز گفته می شود. امروزه نشت در سیستم ها قابل قبول نیست و باید برای آب بندی کردن مخازن و پمپ ها از مکانیکال سیل های مناسب و با کیفیت استفاده کنیم در این مقاله کمی دقیق تر به بررسی شرایط یک سیل مکانیکی یا آب بند مکانیکی می پردازیم تا اهمیت استفاده از این قطعه در صنعت و همچنین سیل های ذغالی مشخص شود.

بسیار مشخص است که این نوع نام گذاری به دلیل شباهات ظاهری این نوع از جا ذغالی – پایه ذغال به انبر یا انبر دست اتفاق افتاده است، جا ذغالی انبری مرسوم ترین مذل از نگهدارنده ذغال ها می باشد که برای انتقال نیرو به روتور و عبور جریان برق از طریق ذغال صنعتی به اسلیپ رینگ از آن استفاده می شود. جا ذغالی انبری که در دنیای صنعت برق با نام single and double brush holders شناخته می شود و دارای انواع مختلف است و در تیپ های مختلف ساخته می شود که هر کدام برای محیط و فضاهای مختلف قابل استفاده هستند

سیل (seal) یا آب بند ها از جمله وسایل مکانیکی هستند که برای جلوگیری از نشت مایعات، جامدات و گازها به بیرون از سیستم در بر گیرنده آنها مورد استفاده قرار می گیرند، به جای آب بند از اصطلاح نشت بند هم استفاده می شود. این وسایل آب بندی یا مکانیکال سیل ها مانع از نفوذ ذرات خارجی به درون مخازن و یا سیستم های بسته لوله کشی نیز می شوند. با توجه به اصول مختلف حاکم بر صنعت آب بند انواع گوناگونی از مکانیکال سیل ها طراحی و عرضه می شوند. قبل از انتخاب نوع سیل مکانیکی برای یک مصرف خاص باید ارزیابی دقیق از مسئله مورد نشت بندی به عمل آید. در انتخاب یک مکانیکال سیل برای مصرف خاص باید عوامل فشار، درجه حرارت، خورندگی هوای محیط بر آن، جنس سیل مکانیکی، سرعت محور دوار ماشین و غیره توجه شود. بطور کلی برای پیدا کردن راه حل فنی مطمئن جهت نشت بندی سیستم های مکانیکی شناخت درست مسئله آب بندی و انتخاب یک مکانیکال سیل مناسب که پیوسته در بازار مصرف موجود می باشد و مقدار نشتی، عوامل مهم به شمار می روند.

کموتاتور، کلکتور، کالکتور، اسلیپ رینگ نام هایی هستند که به سیستم های چرخان گفته می شود و البته هر کدام بسته به نوع شکل، کارایی و میزان انتقال جریان متفاوت هستند، اما به طور معلوم تمام این سیستم ها برای انتقال جریان برق از قسمتی ثابت به قسمت متحرک یا بالعکس به کار می رود که این عمل را با استفاده از سایش جسم هادی (ذغال صنعتی) بر روی کموتاتور یا اسلیپ رینگ ها انجام می دهند پس میتوان گفت مهمترین رکن برای انتقال جریان به قطعات متحرک در سیستم ذغال صنعتی، کموتاتور (کلکتور) و اسلیپ رینگ ها هستند.  در این مقاله سعی داریم که به صورت تخصصی کارایی هر کدام را شرح داده و نوع هر کدام را بیشتر بشناسیم.

ذغال صنعتی در بخش الکتریکی یا همان ذغال برقی (کربن براش - جاروبک Carbon Brush) از لحاظ سایز و اندازه بسیار دارای اهمیت است چرا که ذغال صنعتی برقی با در نظر گرفتن نوع جنس هر چه ابعاد بزرگتری داشته باشد، توانایی انتقال جریان برق با آمپر بالاتر را دارد، دقیقا همانند سیم که هر چه قطر بیشتر داشته باشد (ضخیم تر باشد) مقدار جریان الکتریکی بیشتری را عبور می دهد. اما اینگونه نیست که ما بخواهیم سایز بزرگتری از ذغال صنعتی را استفاده کنیم چون در مقابل کلکتور امکان اتصال اضافی با تیغه ها را ایجاد میکند و اتصالی رخ میدهد دلیل دیگر این که قطعه ذغال برقی در تمام ماشین آلات، یک لوازم یدکی مصرفی به حساب می آید و به مرور زمان تمام می شود و باید تعویض شود. بنابراین استفاده بی دلیل از ذغال برقی بزرگتر دارای هزینه بالاتری است پس بهتر است بنا به نیاز دستگاه از ذغال برقی با ابعاد مناسب استفاده کنیم.

Holder brush، نگهدارنده ذغال، پایه ذغال، جا زغالی، نگهدارنده جاروبک، پایه برس و یا Carbon brush holder نام هایی است که به این قطعه الحاق می شود. اما مرسوم ترین اسم در ایران همان کلمه جا ذغالی یا جا زغالی است که عموم مردم و صنعتگران در عرصه صنعت برق از آن استفاده می کنند. این قطعه در زبان لاتین با عبارت Brush holder شناخته می شود، البته باید توجه کرد این لغت در بخش صنعت برق و الکتریک با جا زغالی ملموس است که معنای واژه به واژه آن نگهدارنده جاروبک یا همان ذغال صنعتی می شود اما برای راحت تر شدن در گفتار عموماً در صنعت برق از کلمه جا ذغالی _ جا زغالی برای اشاره به این قطعه استفاده می شود. دایا صنعت با توجه به سابقه دیرینه خود در امر ساخت جاذغالی و پایه ذغال های صنعتی برای استفاده روی اسلیپ رینگ و کلکتور ها تجربیات خود را برای شما عزیزان به اشتراک می گذارد.

 

اسلیپ رینگ نوعی دستگاه الکترومکانیکی است که امکان انتقال نیرو و سیگنال های الکتریکی از یک قسمت ثابت به یک ساختار چرخان را فراهم می کند. از اسلیپ رینگ می توان در هر سیستم الکترومکانیکی استفاده شود که هنگام انتقال نیرو یا سیگنال ها به چرخش نیاز دارد به عبارت دیگر روشی برای ایجاد یک اتصال الکتریکی بین تجهیزات دوار است، همچنین استفاده از اسلیپ رینگ ها باعث بهبود و ساده سازی عملکرد مکانیکی سیستم و حذف سیم های اضافی که آویزان و در مواردی مزاحم قطعات دیگر و اجزای ماشین آلات هستند ، می شود. رابط های الکتریکی دوار، کلکتور یا اتصالات چرخشی نیز نامیده می شوند. این وسیله در هر جسم چرخان برای انتقال نیرو همانند چراغ های هوایی فرودگاه، مخازن چرخان، ژنراتورهای الکتریکی برای سیستم های متناوب  (AC) و نا متناوب (DC)، ماشین آلات بسته بندی، حلقه های کابلی، توربین های بادی، بیل های مکانیکی، ابزار آلات و انواع ماشین های صنعتی و غیره استفاده می شود.

به طور معمول ذغال های الکتریکی توسط کارخانه های تولیدی به صورت مکعب و یا مکعب مستطیل ساخته می شوند و منظور از آب بندی ذغال این است که سطح مقطع و متصل آن را هم حالت و هم شکل سطح مقابل آن که می تواند کلکتور، اسلیپ رینگ و یا ریل انتقال جریان باشد در آوریم تا اتصال ذغال صنعتی با آن ها به طور کامل مماس شده و بتواند مقدار جریان مورد نظر را به خوبی از خود عبور دهد. سطح مقطع ذغال الکتریکی مهمترین وجه از ابعاد ذغال است و باید حداکثر دقت را برای اتصال صحیح آن با کموتاتور یا اسلیپ رینگ داشته باشیم 

صنعت چیست؟

صنعت به فعالیتی که موجب تولید کالا و خدمات در یک سیستم اقتصادی باشد، گفته می شود . و به طور کلی منبع اصلی درآمد یک گروه یا شرکت نشان دهنده صنعت مربوطه و شاخه فعالیت آن می باشد . اگر تمام فعالیت‌های اقتصادی و درامد زا که با تولید کالا و خدمات با استفاده از دستگاه ها ، ماشین‌آلات و تجهیزات ساخته شده توسط انسان  سروکار دارند را به عنوان اصل کلی در نظر بگیریم ، هر یک ازصنایع، شاخه ای از این کل است که افراد یا مجموعه های فراوانی از فعالیت‌ و روش مشابه در آن وجود دارند
تعریف کلی برای صنعت: به مجموعه تمام ارگان هایی که در فرایند تولید، توزیع و مصرف یک کالا یا خدمت  مسیر مشابه دارند، «صنعت» گفته می‌شود. در این مقاله سیار موشکافنه تر ه این مقوله میپردازیم و جایگاه خود در صنعت را معرفی میکنیم

 

تعداد آیتم در صفحه :

اکنون گروه صنعتی دایا با بیش از نیم قرن تجریه صرفا یک تولید کننده نیست بلکه برای بهینه سازی ماشین آلات صنعتی بنگاه های اقتصادی کوچک و برزگ ، خود را ملزم به استفاده از متریال درجه یک بین المللی می داند. شما عزیزان می توانید با مشاوره نیروهای جوان و متخصص گروه صنعتی دایا سفارشات خود را که اعم از انواع ذغال های صنعتی ، جاذغالی ، اسلیپ رینگ ، مکانیکال سیل و .... را آسوده خاطر تهیه نمایید.

عضویت در خبرنامه

آدرس: تهران، ابتدای خیابان امام خمینی، رو به رو موزه پست، پاساژ خیام طبقه دوم پلاک 39 

 66724997 - 66725077 - 021

© تمامی حقوق برای گروه صنعتی دایا محفوظ است. طراحی شده توسط طراحی سایت داتک
LStuffLoading